Apakah laluan? -IPVanish

Kedalaman istilah kejuruteraan dan Internet tidak berkesudahan. Terdapat banyak yang perlu dipelajari, tetapi beberapa istilah lebih penting daripada yang lain. Artikel ini merangkumi salah satu istilah asas ini dan menjawab soalan mudah. akar?

“Root” merujuk kepada tahap akses yang dimiliki pengguna apabila menggunakan sistem pengendalian. Artikel ini menganalisis dengan tepat kebenaran yang dimiliki oleh pengguna root dan cara menggunakannya dengan selamat. Tetapi sebelum kita menyelami itu, kita perlu merangkumi satu lagi istilah pembangunan komputer.

Cara terbaik untuk memahami “root” adalah dengan terlebih dahulu memahami peranannya dalam sistem pengendalian.

Apakah itu sistem pengendalian

Ia adalah perkataan yang sering kita dengar, tetapi apakah sebenarnya maksudnya?

Sistem pengendalian ialah bahasa pengaturcaraan asas pada teras perkakasan tertentu yang membolehkan kefungsian peranti. Sistem pengendalian berurusan dengan keselamatan dan komunikasi antara perisian dan perkakasan. Anggap ia sebagai perisian asas yang membolehkan semua perkakasan atau perisian lain berfungsi secara harmoni.

Walaupun anda tidak biasa dengan istilah “sistem pengendalian,” anda mungkin biasa dengan beberapa. Contohnya, iOS, macOS, Windows dan Android mungkin lebih biasa kepada anda. Ini adalah platform terkenal yang membantu meningkatkan telefon mudah alih atau komputer anda. Sistem pengendalian juga menguasakan TV pintar, penjejak kecergasan dan banyak peranti lain yang berkaitan dengan Internet Perkara. Kamera keselamatan, termostat, peti sejuk pintar dan banyak lagi.

Apakah laluan?

Sekarang mari kita bercakap tentang akar dan bagaimana ia berkaitan dengan sistem pengendalian.

Jurutera yang membina alatan yang berintegrasi dengan sistem pengendalian dikeluarkan pelbagai peringkat akses pembangunan (selalunya dipanggil “keistimewaan”) untuk mengelakkan kemalangan dan masalah yang lebih besar yang disebabkan oleh kesilapan manusia. Anda boleh

Ini mungkin paling mudah untuk difikirkan dalam konteks keselamatan siber. Lagipun, pelanggaran keselamatan yang paling biasa adalah hasil daripada kesilapan manusia. Seseorang mengklik pautan berniat jahat dalam e-mel untuk mengeluarkan virus, atau orang lain menggunakan kata laluan yang lemah yang boleh dicuri atau diteka oleh penggodam yang canggih.

Kesilapan manusia ini boleh memudaratkan seseorang, syarikat atau syarikat. Akibatnya, terdapat trend yang semakin meningkat dalam keselamatan siber untuk mengurangkan kesan negatif kesilapan manusia pada rangkaian. Ini dipanggil Zero Trust Security. Pada asasnya, pengguna individu pada rangkaian mempunyai akses terhad kepada seluruh rangkaian, jadi satu ralat tidak akan menjatuhkan orang lain.

Pembangun menggunakan pendekatan yang sama untuk mengurangkan risiko kesilapan manusia. Jurutera diberi pelbagai tahap akses dan keistimewaan kepada sistem pengendalian. Di sinilah istilah “akar” digunakan.

Dalam sistem pengendalian, root merujuk kepada tahap tertinggi keistimewaan operasi yang boleh diterima oleh pengguna. Seseorang yang mempunyai akses root kepada sistem mempunyai kuasa untuk mengawal segala-galanya, termasuk keupayaan untuk memberikan atau mengambil keistimewaan daripada pengguna lain. Begitu juga, perubahan yang dibuat pada peringkat akar sangat mempengaruhi sistem secara keseluruhan dan bukannya pengguna tertentu.

Seperti kebanyakan istilah teknikal, terdapat banyak perkara yang perlu diterokai di luar definisi peringkat permukaan. Sebenarnya, istilah “root” mempunyai dua sub-istilah. Mari kita terokai perbezaan antara pengguna root dan direktori root.

Apakah pengguna root?

“Pengguna akar” sudah merangkumi kebanyakan perkara yang dinyatakan di atas. Ini adalah orang yang menerima status pengguna paling berkuasa dalam sistem. Mereka boleh menolak perubahan secara langsung kepada apl dan sistem yang lebih besar tanpa kelulusan kedua atau pengesahan tambahan. Jika anda adalah pengguna akar, adalah bijak untuk mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan tambahan dalam kerja anda. Satu langkah yang salah boleh menyebabkan banyak masalah yang tidak perlu.

Pengguna akar kadangkala dipanggil “pengguna super” atau “pentadbir”. Tujuan akses root adalah untuk meningkatkan keselamatan. Pentadbir boleh melanjutkan atau mengurangkan keupayaan jurutera untuk mengubah suai apl dan alatan. Anggap ia sebagai tahap keselamatan. Jika semua orang mempunyai akses root kepada sistem, sesiapa sahaja boleh menukar apa sahaja pada bila-bila masa. Ini menimbulkan risiko kehilangan data atau rasuah yang ketara, yang paling mengelirukan dan risiko keselamatan yang paling teruk. Sebaliknya, anda mengurangkan ruang untuk ralat dengan terlebih dahulu menentukan perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh pengguna dengan kebenaran pengguna.

Apakah direktori akar

Di dalam sistem terdapat fail yang dikaitkan dengan semua program yang tersedia pada peranti. Fikirkan ini secara literal sebagai folder yang mengandungi semua maklumat tentang aplikasi anda. Terdapat juga fail individu khusus untuk setiap pengguna. Ini dipanggil “direktori rumah”. Dalam setiap direktori rumah terdapat fail peribadi yang dikaitkan dengan pengguna tertentu itu. Ini boleh jadi dokumen, tahap kebenaran untuk pengguna itu, atau malah program yang dipasang pada peranti individu pengguna tersebut.

Di bawah program individu dan fail rumah ini adalah apa yang dipanggil “direktori akar”. Ini ialah indeks di mana semua direktori lain disimpan dan dipautkan. Berfikir seperti pokok. Direktori akar adalah seperti asas sistem akar semula jadi. Iaitu, asas di mana segala-galanya berada.

Dengan kuasa yang besar datang tanggungjawab yang besar.

Petikan Spider-Man adalah benar terutamanya dalam kes ini. Pengguna akar mempunyai keistimewaan (kuasa) tertinggi pada peranti. Adalah penting untuk memahami cara kebenaran ditetapkan, cara ia ditetapkan dan sebab di sebalik kebenaran tersebut. Anda juga harus memahami bahawa mengikuti amalan terbaik keselamatan siber adalah lebih penting daripada orang lain yang mungkin mempunyai akses kepada peranti yang sama. Jadi jika anda adalah pengguna akar pada peranti anda, mulakan dengan mempelajari beberapa perkara. Berikut ialah senarai ringkas.

  • Jangan klik pada pautan daripada orang yang anda tidak kenali.
  • Dayakan 2FA untuk mengesahkan akses baharu kepada sistem
  • Tetapkan kata laluan rawak yang kukuh.
  • Elakkan berkongsi maklumat peribadi dengan orang yang tidak dikenali.
  • Berhati-hati dengan aplikasi yang meminta akses root ke sistem anda.
  • Gunakan VPN yang dipercayai seperti IPVanish untuk menambah penyulitan rangkaian dan membantu mengekalkan alamat IP anda tanpa nama di web.

terima kasih kerana membaca! Saya harap ini membantu anda memahami apa itu akar dan menjadikan keselamatan siber anda lebih baik sedikit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *