Chipset MediaTek T800 membawa rangkaian 5G ultra-pantas kepada lebih banyak peranti

MediaTek sekali lagi mendahului dengan satu siri cip mengagumkan yang menjanjikan untuk merevolusikan teknologi 5G dari banyak sudut, termasuk memindahkannya melangkaui telefon pintar kepada peranti seperti penghala wayarles tetap 5G, tempat liputan mudah alih, kenderaan dan peranti rumah pintar.

Walaupun syarikat itu telah mengagumkan kami dengan beberapa teknologi termaju dalam Dimensity 9200 baharu minggu ini, ternyata ia hanyalah sebahagian daripada gunung ais yang lebih besar. MediaTek juga menggunakan kemahiran pembuatan cip modemnya untuk menghasilkan cip yang lebih kecil dan lebih cekap tenaga yang mampu menjanakan peranti Internet Perkara (IoT) generasi akan datang tanpa menjejaskan prestasi.

MediaTek T800

Cip MediaTek pada papan litar.

Diumumkan hari ini, cip T800 baharu adalah nadi strategi MediaTek. Modem 5G baharu ini, dibuat menggunakan proses empat nanometer (4 nm), adalah berdasarkan T700 generasi terdahulu syarikat. Cip terdahulu ini dikeluarkan sebagai sebahagian daripada kerjasama antara Intel dan MediaTek untuk menghasilkan cip modem 5G yang boleh menghidupkan komputer dan komputer riba “sentiasa disambungkan”. Walau bagaimanapun, T800 baharu membawanya ke tahap baharu yang lebih tinggi daripada perubahan nama satu digit yang dicadangkan.

Untuk satu perkara, T800 menyokong kedua-dua jalur rendah 6GHz dan rangkaian jalur pertengahan serta frekuensi gelombang mm ultra-pantas. Itu cukup menakjubkan dalam cip sekecil itu, tetapi hasilnya ialah peranti dengan T800 akan mendapat prestasi 5G terpantas yang tersedia, sama ada mereka menjelajah kawasan luar bandar atau duduk di taman permainan dengan 70,000 rakan terdekat mereka.

Ujian 5G dengan permainan bola keranjang di latar belakang.

Ia bukan hanya mengenai frekuensi awal. Menyokong spektrum 5G terpantas tidak begitu berguna jika cip tidak dapat bersaing. Nasib baik, T800 MediaTek mempunyai spesifikasi prestasi yang betul, menjanjikan kelajuan muat turun 7.9Gbps ​​​​dan kelajuan muat naik 4.2Gbps. Terdapat juga sokongan untuk kad SIM dwi 5G, menjadikannya penyelesaian ideal untuk peranti yang perlu merayau antara rangkaian 5G awam dan swasta, seperti kampus atau kilang kolej.

Pengguna hari ini mahukan keupayaan untuk mengakses kelajuan 5G dari mana-mana sahaja. JC Hsu, Naib Presiden MediaTek, berkata dalam kenyataan akhbar syarikat bahawa penyelesaian cipset 5G terbaharu MediaTek membolehkan pengguna akhir menikmati kelajuan 5G berkelajuan tinggi dan kependaman rendah di mana sahaja mereka berada – memberikan kebebasan pengkomputeran sebenar. “T800 menampilkan kelajuan 5G yang sangat pantas dan boleh dipercayai dalam reka bentuk yang sangat cekap yang memaksimumkan hayat bateri untuk memberikan pengalaman pengguna yang hebat.”

Perkara yang paling penting mengenai T800 ialah MediaTek telah bekerja keras untuk memastikan cip modem 5G adalah cekap tenaga yang mungkin. Syarikat itu mempromosikan teknologi kecekapan tenaga 5G UltraSave baharu yang boleh menjadikan cip sesuai untuk digunakan dalam peranti IoT yang tidak memuatkan bateri besar telefon pintar moden.

Masa depan yang cerah untuk dunia yang lebih terhubung

Pemandangan udara bandar pada waktu matahari terbenam menunjukkan sambungan 5G dan Wi-Fi antara bangunan.
Mavenir

Kami mungkin masih bertahun-tahun lagi untuk menyambungkan setiap peranti di rumah kami terus ke rangkaian 5G awam, tetapi pembawa seperti T-Mobile sudah membuat langkah serius dalam menggantikan sambungan jalur lebar berwayar dengan penghala 5G tanpa wayar. Memandangkan pembawa terus membina rangkaian 5G mereka dan meningkatkan kelajuan, adalah selamat untuk mengatakan bahawa zaman internet rumah berwayar mungkin akan berakhir tidak lama lagi.

Lebar jalur dan kependaman rendah 5G pastinya berpotensi menyaingi teknologi Wi-Fi terpantas yang tersedia hari ini. Bola berada di mahkamah pembawa untuk menyediakan liputan dan pembuat cip seperti MediaTek untuk menyediakan peranti yang boleh memanfaatkannya. Dengan adanya bahagian ini, 5G akan menjadi lebih praktikal untuk mengendalikan perkara seperti kenderaan pandu sendiri dan dron, yang memerlukan kependaman hampir sifar dan tidak selalu boleh dipercayai berhampiran rangkaian Wi-Fi yang tersedia.

Walau bagaimanapun, penghala hari ini mungkin hanya langkah sementara dalam perjalanan kami ke dunia yang lebih bersambung. Apabila kapasiti dan liputan 5G meningkat dan penyelidik membangunkan penyelesaian keselamatan yang lebih mantap, segala-galanya daripada komputer riba dan TV pintar anda kepada pembuat kopi anda akhirnya akan bersambung terus ke rangkaian 5G global tanpa memerlukan penghala rumah untuk memainkan peranan orang tengah.

Syor Editor
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *