Jangan bazirkan wang anda untuk Audible – gunakan apl percuma ini

Boleh dikatakan bahawa Audible ialah apl paling popular untuk mereka yang mencari buku audio. Ia dimiliki oleh Amazon, jadi terdapat banyak wang di belakangnya, yang menjadikan aplikasi itu hampir tidak dapat dielakkan. Walaupun ia adalah perkhidmatan yang baik secara keseluruhan, Audible dihalang oleh banyak halangan dan pengehadan pembayaran – tidak kira jenis langganan Audible yang anda miliki.

Bagi saya, Audible sentiasa berasa seperti apl yang sehebat apl buku audio kerana ia adalah lebih baik daripada perkara seperti tawaran buku audio Spotify, walaupun terdapat kelemahan utama dan harga tinggi Audible. Perasaan inilah yang mendorong saya (dan ramai pengguna lain) untuk bertahan selama bertahun-tahun walaupun terpaksa membayar sedikit wang semata-mata untuk mengikuti perkembangan terkini. Nasib baik, keadaan tidak semestinya begini, terima kasih kepada Libby.

Libby ditunjukkan pada iPhone 12 bersandar pada menara pelbagai buku
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Libby ialah apl buku audio dan e-buku yang disambungkan ke perpustakaan di seluruh negara. Libby memberi pengguna akses kepada beribu-ribu buku audio, termasuk keluaran baharu, tanpa sebarang bayaran. Apl ini pada asasnya bertindak sebagai lanjutan pustaka tempatan anda, yang bermaksud bahawa anda tidak semestinya mempunyai akses tanpa had kepada kandungan padanya. Sebaliknya, anda perlu menyemak dan menempah buku seperti yang anda lakukan di perpustakaan sebenar.

Walaupun ini mungkin kelihatan seperti tamparan hebat terhadapnya, Libby menjadikannya sangat mudah untuk disimpan dan mendapatkan sambungan; Semua maklumat yang anda perlukan disediakan terlebih dahulu apabila mempertimbangkan buku audio yang ingin anda tempah atau lanjutkan pinjaman anda. Ia boleh mengecewakan apabila baris gilir dalam talian boleh diteruskan selama berminggu-minggu sementara anda menunggu untuk mencapai tajuk terhangat semasa. Walau bagaimanapun, banyak kandungan sedia apabila anda melog masuk ke apl, jadi anda tidak mempunyai pilihan semasa anda menunggu buku audio baharu dikeluarkan.

Memandangkan Libby dipautkan ke perpustakaan tempatan, ia bukan apl yang boleh digunakan oleh semua orang. Orang yang tinggal di kawasan yang tidak mempunyai perpustakaan tersuai tidak akan dapat mengaksesnya, yang perlu diingat jika anda cuba membuat akaun. Walau bagaimanapun, jika anda seperti saya dan tidak mempunyai perpustakaan berdekatan, anda masih boleh mengelakkan ratusan dolar kos langganan Audible tahunan selagi anda mempunyai rakan atau ahli keluarga dengan kad perpustakaan yang bersedia berkongsi log masuk anda maklumat dengan anda.

Berkongsi akaun bermakna bilangan buku boleh sewa perlu dibahagikan antara anda dan orang lain dalam akaun, tetapi Libby membenarkan penggunanya meminjam sehingga sepuluh buku audio sekaligus. Keluarga saya lima orang membahagikan satu akaun dan tidak pernah menghadapi masalah di luar kemungkinan kehilangan tempat anda dalam buku audio apabila orang lain memulakannya. Walau bagaimanapun, ini boleh dielakkan dengan beberapa komunikasi dan kesopanan yang mudah.

Apl Libby pada iPhone 12 dipaparkan pada buku terbuka.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Walaupun Audible boleh memberi anda akses segera kepada buku audio yang baru dikeluarkan, anda perlu membayarnya sepenuhnya, dan walaupun pelbagai langganan Audible boleh membantu anda menjimatkan buku audio, ia pastinya tidak percuma. Selain itu, anda bukan sahaja membayar untuk buku itu, tetapi juga harga langganan Audible bulanan anda — yang boleh berharga antara $8 hingga $23 sebulan. Dengan kata lain, harga perkhidmatan boleh meningkat dengan cepat. Berbeza dengan pendekatan percuma Libby kepada semua pemegang kad perpustakaan ialah satu pilihan yang lebih masuk akal dari segi kewangan, terutamanya kerana tiada sebarang bayaran lewat untuk buku lewat dengan Libby.

Libby lebih memahami kewangan, terutamanya kerana tiada yuran lewat untuk buku lewat.

Selain menawarkan beribu-ribu buku audio, sebahagian besar perpustakaan Libby dikhaskan untuk mengehos eBook. Walaupun mereka menawarkan pengalaman yang berbeza daripada buku audio, e-buku juga adalah percuma sepenuhnya, ditambah dengan perkara seperti komik dan manga yang tidak boleh diterjemahkan ke dalam format audio. Ini bermakna jika anda seorang pembaca manga seperti saya, anda boleh mengikuti keluaran terkini sambil mengelakkan harga langganan apl manga lain. Audible juga mengehoskan e-buku pada aplnya, namun, isu kos dengan kandungan ini adalah sama seperti tawaran audio apl.

Jelas sekali, kedua-dua apl itu menawarkan pengalaman yang sedikit berbeza: Audible membuatkan anda membeli buku audio untuk dimiliki, manakala Libby hanya meminjamnya dan mengembalikannya sebaik sahaja anda selesai. Walau bagaimanapun, perbezaan ini adalah minimum, kerana jika anda ingin mendengar semula buku audio di Libby, anda boleh menyemaknya semula dengan mudah atau kembali. Audible membolehkan anda mendengar semula serta-merta, tetapi sukar untuk mewajarkan harganya yang tinggi kerana ia hampir merupakan kos yang mudah.

Libby ditunjukkan pada iPhone 12 di atas menara buku yang berbeza.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Saya bosan membayar tangan dan kaki untuk buku audio di Audible dan hampir menulis buku audio sepenuhnya akibatnya sehingga saya mengetahui tentang Libby. Daripada membayar langganan bulanan di samping apa-apa buku baharu yang saya mahu dengar, satu-satunya harga yang Libby miliki untuk saya ialah kesabaran anda sementara anda mungkin menunggu giliran dengan perkara baharu yang paling hangat.

Ia adalah apl yang mudah digunakan, menyokong perpustakaan dan tidak akan membebankan anda apa-apa. Cubalah jika anda seperti saya dan bosan dengan Audible. Perkara paling teruk yang akan berlaku ialah anda akan kehilangan beberapa minit masa dan bukannya membayar langganan sebulan untuk aplikasi yang anda tidak suka.

Cadangan editor
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *